mars 4, 2024
Tänk på detta när du ska grilla kött

Tänk på detta när du ska grilla kött

Att bara grilla en bit kött kan låta som världens lättaste sak att göra, men för det riktigt goda resultatet finns där faktisk en del steg man bör ta sig igenom. Vi skall försöka ta oss igenom detta i korta steg.

Först och främst behövs såklart en bra grill av önskad sort och modell. En grill behöver kunna reglera värmen för att köttet skall få sig en så bra grillning som möjligt. Detta för att kunna möta upp på ett bra sätt det du skall slänga på grillen. Vissa kött behöver hög värme och hårdare grillning, vissa jämnare värme över längre tid.

Placering av grill är också en bra förutsättning för grill upplevelsen. Skall upplevelsen bli bra är det en poäng att grillen inte står i direkt blåst. Detta för att kolen skall brinna bra och länge och köttet skall få en jämn värme. Val av kol eller briketter påverkar också hur bra grillningen blir.

Kol brinner lite snabbare och du får inte riktigt lika hållbar värme över längre tid. Briketter får en högre värme och håller längre. Däremot får man ha lite tålamod då det även tar längre tid att få igång. Tänk på att det tar en stund för kolen att bli tillräckligt varm och detta behövs för att resultatet skall bli bra.

Vill man ha bättre förutsättningar för att kunna komma igång att grilla mer eller mindre omgående samtidigt som man på ett mycket smidigt och enkelt sätt vill kunna njuta av god grillmat året runt, ja då kan istället en bra gasolgrill vara en mycket bra investering.

Förberedelse är A och O

Själva smakupplevelsen ligger ju såklart i hur du förbereder köttet. Håller köttet en för låg temperatur har de en tendens att fastna i gallret. Därför brukar det bli bättre om köttet ha lite närmre rumstemperatur när det läggs på gallret. Att ha en marinad avsedd för proteinet du valt är också klokt. Detta såklart med vad tungan gillar, men påverkar grill upplevelsen mycket.

Se dock till att köttet hunnit rinna av en del innan det läggs på grillen så att inte marinaden gör att kolen börjar brinna då detta annars gör att grillresultatet blir sämre. Skulle du istället välja någon av alla bra gasolgrillar som finns på marknaden, ja då behöver du heller inte oroa dig över detta alls.

Viktigt är att köttet får en bra temperatur och blir ordentligt tillagat. Var inte rädd för att låta köttet få en bra stekyta, men passa samtidigt på att det inte blir överstekt. Vissa saker som skall på grillen kan dessutom behöva andra förberedelser.

När man väl är klar med sin grillning skall det ju även tillbehör till köttet. Val av tillbehör påverkar ju såklart smakupplevelsen även det. Vilka tillredning man har av t ex potatis kan ju klart variera på smak, men kan också väljas utifrån vad som passar till det man lagat.

Det behövs också övriga tillbehör för att komplettera ditt kött och välj detta med omsorg. Det kan komplettera grillningen maximalt, det är såser och kryddor. Många andra saker kan komplettera din grillning, detta är grunden.