februari 5, 2023
Resandet utomlands ökar

Resandet utomlands ökar

I takt med att höstmörkret börjar falla och löven gulna smyger sig också längtan efter värme och sol på – nu mer än någonsin. För många svenskar så är det också en härlig resa till Spanien som många har att se fram emot. Den enkla anledningen till detta beror på att resmål som Kanarieöarna, Mallorca och Marbella tillhör svenskarnas absoluta favoriter.

Även olika resmål i Grekland och på Cypern lockar många svenskar. När det gäller resor till alla dessa just nämnda resmål så är det såklart också sol, bad och värme som står i fokus nu när det nalkas höst och så småningom även en kall vinter hemma i Sverige.

Efter två somrar med hemester, och generellt mycket tid spenderad i hemmet är vi många som letar oss in på resehemsidor och drömmer oss bort mot varmare breddgrader. Svensk sommar må ha sin charm, men när dess dagar är över och ett mörkt och kallt vinterhalvår väntar, känns Sverige plötsligt inte riktigt lika lockande längre.

Resor, både inrikes och utrikes, har som känt avråtts sedan mars förra året, men i takt med att vaccinationerna ökar blir det allt mer accepterat med resor. Att vaccinationspassen (kallas även för vaccinationsbevis) sedan juli 2021 också är här är självklart också en stark bidragande orsak till att resebokningarna ökar.

Svenskar - det resande folket

I och med att globaliseringen ökar har det blivit lättare att ta sig mellan olika platser, och det är svenskar ytterst bra på att utnyttja. Under coronaåret, när utlandsresor starkt avråddes, hittades platser på hemmaplan att semestra på, men det är ändå utåt längtan är.

En svensk flyger nämligen i genomsnitt en resa motsvarande sträckan till Spanien tur och retur, årligen. Detta gör oss till ett av världens mest resande folk, med flygresor på omkring fem gånger det globala snittet år 2018. Men vart går egentligen alla resor?

På topplistan hittar vi bland annat resor till Spanien och Grekland, två attraktiva resmål både för den som vill uppleva riktig kultur, och för den som vill njuta av en familjevecka på stranden. Och visst är dessa platser trevliga, men ofta packade med turister och liknar ofta varandra. Nedan lyfts därför fram lite mindre utforskade destinationerna som också förtjänar också att nämnas.

Underskattade resmål som förtjänar mer uppmärksamhet

Vill du ha något som liknar dessa ovan nämnda resmål, men något mer unikt, är utbudet stort. Ett land med turkost vatten, vita sandstränder och en härlig charm är Albanien, som till mångt och mycket liknar grannlandet Grekland, men som inte alls fått samma uppmärksamhet.

Där växer olivträden i alléer längs vägarna, och bergssluttningarna är täckta av citronodlingar. Åker du dit får du sannerligen upptäcka en unik och spännande plats! För lite längre resor är alternativen många och varierande. Upptäck peruanska Anderna, brasilianska världsarv, eller segelturer på den vackra Nicaraguasjön.

I Sydamerika finns det gott om kultur och historia att uppleva, lära och ta del av, och om du tillhör de som söker spänning är möjligheterna till bergsklättring och andra höghöjdsaktiviteter stor.
Om semesterdagarna som återstår inte är så många, kanske en weekendresa i någon av Europas alla städer kan lämpa sig? Frankrikes små byar, torg och gator kan man väl aldrig få nog av, och en visit till någon av Polens städer med sin vackra arkitektur är något man sent glömmer.

Viktigt att tänka på för dig som längtar till nya platser är dock att samhället ännu inte återhämtat sig helt, och att man alltid måste respektera de regler och rekommendationer som är aktuella. Vi alla vill ju kunna resa som vanligt igen, men det kräver också att vi är hänsynsfulla mot varandra!