mars 4, 2024
Många bra filmer att se fram emot under 2022

Många bra filmer att se fram emot under 2022

Att gå på bio har inte alltid varit möjligt i Sverige under pandemin, vissa biografer har varit öppna i perioder men långt ifrån alla. Det har också till alldeles nyligen varit begränsat antal platser och många har säkert tyckt att det har känts olustigt att gå på bio i corona-tider.

Många är vi som har längtat tills biograferna återigen kan slå upp sina portar, vilket de nu har gjort. Kön ringlar sig ändå inte lång utanför biograferna och det är precis som att corona har satt sina spår hos folket. Många kanske tyckte att öppningen kom för tidigt och därför undviker man plaster som biografer fortfarande. Men vad har vi då att se fram emot i filmväg år 2022, när förhoppningsvis corona är ett minne blott?

Spännande biobesök väntar

Är man ett fan av superhjältefilmer så har man en del att se fram emot 2022 men även några år framöver. Marvels nya filmer har fått premiärdatum och den första filmen kommer vi att få se den 25 mars 2022, sen släpps ytterligare tre filmer under 2022.

Doctor Strange in the Multiverse of Madness är först ut av Marvels filmer och som sagt har premiär på biosalongerna 25 mars 2022. I tur och ordning så följer sedan Thor: Love and Thunder (6 maj), Black Panther: Wakanda Forver (8 juli) och till sist The Marvels (11 november).

Under 2023 så släpps sedan även Ant-Man and the Wasp: Quantumania (17 februari) och Guardians of the Galaxy Vol. 3 (5 maj). Så är du ett Marvel – fan som har väntat och längtat får du vänta lite till men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge sägs det ju.

En annan film som många väntar på är Batman som sänds på bio i Sverige med start den 22 mars. Den här filmen väntas att ha, i jämförelse med andra superhjältefilmer, en mer vuxen och brutal ton.

Är man av den lite äldre generationen som har växt upp med planscherna av Brad Pitt på väggarna så kanske man ser fram emot den nya filmen där Brad spelar huvudrollen, Babylon. Den finns på biograferna under 2022. Filmens handling är än så länge lite oklar men det vi vet är att den utspelar sig i någonstans under 40 -60 talets Hollywood.

En annan premiär det är många som har väntat på är Avatar 2. Vi får vänta ganska länge på den. Avatar har biopremiär den 22 december 2022 och när den första Avatar filmen kom lockade den rekordmånga till biosalongerna. Avatar möjliggjorde 3D – teknikens genombrott genom den fantastiska tekniken filmen innehåller och en uppföljare kändes självklar för många.

Vad behöver jag tänka på inför mitt biobesök?

Även fast vi längtar efter att få se en viss film på bio finns det vissa regler vi behöver förhålla oss till innan vi går dit. Det första man bör göra är att kolla upp om filmen man vill se har en åldersgräns. I Sverige har vi fyra ålderskategorier, den första är barntillåten, det betyder att filmen får ses av alla, oavsett ålder. Den andra kategorin är 7 år, den filmen får ses av alla som har fyllt 7 år, är man yngre får man se den i sällskap av en vuxen.

Den tredje kategorin är 11 år och den får ses av alla som har fyllt 11 år eller barn från sju år som är i sällskap av vuxen. Den sista kategorin är 15 år och de filmerna får ses från 15 år eller från elva år i sällskap av en vuxen. Något annat som du heller inte får missa när det väntas ett spännande biobesök är att ladda upp med en stor skål popcorn och något gott att dricka så kan du sedan också lugnt luta dig tillbaka och njuta av filmen i lugn och ro.