juni 12, 2024
Klassiskt julgodis som du inte får missa att göra i jul

Klassiskt julgodis som du inte får missa att göra i jul

Många blir alldeles saliga och får något glansigt i blicken när det pratas om julgodis. En del tycker till och med att det är det allra bästa med julen. Julgodis har alltid varit ett måste för de flesta när det är jul och det finns ett hav att välja mellan när det kommer till recept på smaskigt godis att njuta av under julen.

Julgodis passar också riktigt bra att ge bort som present till någon man tycker om. Detta är ofta en mycket uppskattad gåva då många gillar något sött att knapra på samtidigt som det ligger en hel del kärlek bakom presenten. Ger du bort julgodis som present så passa även på att förpacka julgodiset i en trevlig ask eller burk och knyt en fin rosett kring. 

När det gäller julgodiset så kommer det alltid vissa nya recept medan många andra recept har funnits sedan tidernas begynnelse känns det som. Även om det kan vara kul att prova någonting nytt så finns det en del klassiker som inte får glömmas bort. Sen kan man fundera över vad som är klassiskt, det är nog väldigt olika i våra hus och hem. Oavsett så kommer det lite förslag på julgodis här som inte får glömmas bort.

Choklad i alla dess former under julen

I de flesta hem brukar det finnas något julgodis som är gjort av choklad. Många älskar choklad och det finns så mycket du kan göra till godisbordet när det kommer till just choklad.

Älskar ni fudge hemma hos er och tycker ni dessutom att choklad är den bästa uppfinningen som någonsin har funnits så måste du testa att göra chokladfudge. Den här fudgen har en kolaaktig smak och innehåller krossad kardemumma. Kardemumman ger den en julig smak och den smälta chokladen som rörs ner i smeten är pricken över i:et.

Vem klarar en hel jul utan tryfflar att tugga på? En del kanske men det är många som tycker att detta klassiska godis är ett måste. Till kaffet smakar den här tryffeln alldeles ljuvligt och du blir nästan salig av lycka när du stoppar den i munnen. Tryffeln är kryddad med chili för att sätta rätt sting på den. 

Om du vill glädja barnen lite extra under julen kan du överraska med ett klassiskt julgodis gjort på cornflakes och choklad. Det är ett enkelt julgodis där barnen i familjen kan vara med och hjälpa till. Du blandar alla ingredienserna och häller upp i bakformar som sedan ställs in i kylen för att stelna. Ett populärt och klassiskt godis under julen som alla åldrar älskar.

Ljuvligt julgodis med nötter

Nötter och mandel i alla dess former brukar svämma över när det kommer till snacks på julbordet. Det finns många klassiska recept på julgodis som innehåller nötter och som smakar fabelaktigt.

En jul utan knäck är det nog inte många som kan minnas att de har upplevt. Det är klassikern med stort K och brukar vara väldigt populär. Den kokas av grädde, socker och sirap, sedan hälls den i små formar. För att piffa till knäcken lite kan du med fördel tillsätta hackad mandel som ger den en lite ny men ändå igenkännlig smak. 

Kanderade mandlar är något som många köper ute på stan och på julmarknader under julen, det hör liksom till. Det går riktigt snabbt att göra egna kanderade mandlar och de blir minst lika goda. Du kokar upp socker och vatten och lägger i mandlarna, sedan rör du tills vätskan har försvunnit. Mandlarna är klara när det har börjat knäppa från dem och de är gyllenbruna.