I dagens samhälle, när många av oss har ett arbete där man sitter mycket stilla, uppstår ofta smärta i kroppen efter ett tag. Sitter man många timmar framför datorn eller spelar mycket gaming-spel på fritiden kan många muskler i kroppen ta stryk.
Att röra på sig och att ha rätt arbetsställning är ofta nyckelorden för att motverka smärta.
Att ha en bra arbetsställning är som sagt väldigt viktigt för att motverka smärta och kanske sjukskrivningar längre fram. Men det är inte alltid det räcker, ibland kan man behöva lite hjälpmedel för att hålla igång kroppen och hjälpa den att må bra.
Vad är en foamroller?
En foamroller är ett redskap som kan användas som ett massageredskap. Det är en rulle man använder som en form av självmassage, den finns i olika hårdheter så att du kan anpassa den efter just dina behov. En foamroller hjälper kroppen att släppa på muskelspänningar samt stretchar muskler i kroppen för att motverka smärta.
Ursprungligen är foamrollern tillverkad av ett mjukt skum och det är så den har fått sitt namn. Kärt barn har många namn och den kan även kallas för tuberoll, masssageroller och triggerroller eller yogaroller.
Oavsett namn så finns en foamroller i olika utformningar som fungerar olika beroende på ändamål.
En foamroller är som sagt ett verktyg för självmassage och hjälper dig att med hjälp av din egen kroppstyngd motverka och mjuka upp stela kroppar och muskler.
Hur använder man en foamroller?
Man kan använda en foamroller på hela kroppen. Man lägger sig med fördel på golvet och placerar sin foam roller under den kroppsdel som smärtar. När man har foamrollern på plats och det känns bra, rullar man fram och tillbaka i små rörelser över foamrollern.
Man kan gärna prova sig fram, rulla åt olika håll och ändra placeringen på sin foamroller för att få ett bra resultat. När man börjar använda sin foamroller kan det kännas ovant men ju mer man använder den desto lättare går det. När man börjar använda en foamroller och är nybörjare är det bra att börja med en foamroller som är av en mjukare variant. På så sätt lär man sig att hitta sina ömma punkter och att rulla på rätt sätt.
Önskar man en triggerpunkt-behandling och är van vid foamrollers kan man välja en foamroller som är lite hårdare med räfflad yta. Om man ska använda sin foam roller vid balansövningar eller yoga kan man välja en längre foamroller, en kortare variant är dock lättare att ta med sig om man vill ta med den till sin träningslokal eller liknande.