juni 12, 2024
CBD-olja, även bra för hundar och katter!

CBD-olja, även bra för hundar och katter!

Precis som för oss människor kan våra vanliga husdjur, som hund och katt, också behöva hjälp med saker i vardagen. Allt kanske inte funkar som det ska och gör att ditt djur inte mår så bra som det kan göra. Det har visat sig att CBD-olja verkar på samma sätt och lika bra för hundar och katter som det gör för oss människor.

I djurens kroppar, precis som i våra, finns det något som kallas endocannabinoid system (ECS) som hjälper kroppen att styra många viktiga funktioner. Det styr bland annat vårt humör, sömnen, vårt minne, inlärning och våra stressnivåer.

Vilka är de positiva effekterna med CBD-olja för mitt husdjur?

Ett par droppar CBD-olja per dag till din hund eller katt kan ha många positiva aspekter. Det är en hel del symptom som kan lindras med hjälp av CBD-olja. Det har också visat sig att CBD-olja kan stärka ditt husdjurs skelett då det har förmåga att hjälpa till med att återuppbygga skador på skelettet. CBD-oljan aktiverar nämligen de enzymer som hjälper till med återuppbyggnaden.

Andra problem som ditt husdjur kan ha där CBD-olja kan lindra är håravfall, klåda, problem med huden och även inflammatoriska symptom. CBD-oljan bidrar också till ett välfungerande immunförsvar. Många upplever att deras husdjur blir stressade och nervösa vid specifika tillfällen till exempel nyårsafton när man smäller raketer. Det är många hund och kattägare som vill lugna och minska stressen hos sitt djur under dessa dagar.

Trots att det rekommenderas att CBD-oljan tas regelbundet för att ge bäst effekt kan man vid enstaka tillfällen ge sitt djur en engångsdos. Man ska dock vara medveten om att för att få maximal effekt ska CBD-olja, precis som annat kosttillskott, ges regelbundet för att nå maximal effekt.

Man kan ge en högre dos när man vet att djuret kommer att hamna i situationer där stresspåslaget är högre än vanligt. Andra positiva effekter som CBD-olja kan ha på ditt husdjur är att minska smärta och artros. I studier som gjorts på djur med artros har det visat sig att djur som har fått CBD-olja har blivit mer aktiva. Detta är ett tydligt tecken på att smärtan hos djuret har minskat.

När du ger ditt djur CBD-olja hjälper det till att balansera deras immunsystem vilket leder till minskad inflammation i kroppen som är en bidragande faktor till artros.

Hur mycket CBD-olja ska jag ge till mitt husdjur?

När man börjar ge sitt djur CBD-olja ska man börja med en låg dos för att vänja kroppen. Man bör välja en CBD-olja med lite lägre styrka, gärna en som innehåller mellan 3 och 5 %. Hur stor dosen ska vara är individuell och beror också på hur stort ditt djur är, här får man testa sig fram.

Att börja ge en droppe per dag är ett bra tips, efter några dagar kan du öka till två droppar per dag. Det är viktigt att följa ditt djurs mående under tiden du ger CBD-olja. Eftersom ditt djur inte kan uttrycka sitt mående verbalt behöver du ha koll på eventuella biverkningar och förändringar hos ditt djur.

Vilken CBD-olja ska man då ge till sin kära fyrbenta vän? Det går bra att använda samma CBD-olja som man använder till människor men det finns speciella CBD-oljor till djur, vilket också rekommenderas. Det man behöver tänka på vid användande av CBD-olja till sitt husdjur är hur mycket CBD-oljan innehåller, den bör inte innehålla mer än 5%.